Conclusie

 

In de voorgaande tekst hebben wij geprobeerd een zo duidelijk mogelijk antwoord te geven op onze hoofdvraag “Wat waren de ´duurdere´ en ´goedkopere´ buurten in Coevorden anno 1832?”

Onze conclusies zullen wij hieronder noteren aan de hand van onze deelvragen.

 

Hoe zat het belastingstelsel in Coevorden in 1832 in elkaar?

In 1832 kwam er in Coevorden een nieuw belastingstelsel. Omdat de burgers aangegeven hadden hier moeite mee te hebben, heeft de gemeente Coevorden besloten dit nieuwe systeem geleidelijk aan in te voeren, in plaats van in één keer.

 

Wat waren de ´duurdere´ en ´goedkopere´ buurten in Coevorden anno 1832?

De rijkere buurten lagen met name in het centrum, namelijk in de Frieschestraat en de Bentheimerstraat. Hier woonden voornamelijk winkeliers en ambachtslieden.

De goedkopere buurten waren met name gesitueerd in de ‘achterbuurten’ aan de rand van de stad. Hier woonden veel arbeiders.

 

Wie waren de rijkste personen in Coevorden anno 1832?

De drie rijkste personen in 1832 waren Berend Slingenberg, Klaas van Tarel en Jan Woltersom. Berend Slingenberg was in die tijd burgemeester en heeft ook andere leidende functies bekleed.

Klaas van Tarel was molenaar en bezat dan ook het gebouw waarover de meeste belasting betaald moest worden, namelijk de molen.

Jan Woltersom heeft verschillende functies bekleed, zoals secretaris, griffier en wethouder.

 

Terug naar de inleiding...